HANKASALMI - PONSSE TYÖNÄYTÖS 10.2.2006

Talvinen pakkaspäivä sai meikäläisenkin metsään. Lähdinpä tutustumaan Ponssen kalustoon Hankaselmelle.

Leimikko oli mahtava - pohjalainen Ponsse kauppias, Puskan Reijo ihmetteli oikein ääneen, miten osaa olla puulla mittaa. "yksi tukki tai jopa kaksi enemmän kuin meirään metsissä". Taisipa olla metsänomistaja tällä kertaa ihan "omasta takaa" - näin kuulin.

Yksin ei kenenkään tarvinnut koneita ihmetellä. Lehdistöä oli paikalla ainakin Metsätranssista, MaaseudunTulevaisuudesta ja Koneviestistä - oikein kahden miehen voimin. Entinen konekauppias kollegani Uolevi Oristo oli lähtenyt Voutilaisen Jorman kanssa verestämään vanhoja tuoksuja. Ihmeteltävää ja ihailtavaa todellakin riitti. Konerivistö oli mittava - silmiini pisti koko arsenaali Duali motoista alkaen. Vaan yksi "kampe" oli ylitse muiden!

Tässä se on! Mediasta tuttu ajokki - Bentley. V 12 - reilut 500 hevosvoimaa. Minulla oli suuri Ilo ja Kunnia käsipäivät vaihtaa suuresti arvostamani Markkinointi Legendan - Einari Vidgrenin kanssa. Markkinointi on taidetta - ja sanoisin, että se on Ponsse talossa hallinnassa. Jopa taustalla näkyvä Rallimestari Tommi Mäkisen Beawer jäi reilusti varjoon.

Asiakkaille on tarjottava elämyksiä! Elämys oli jokaisen halukkaan ulottuvilla. Bentley hyrähteli tuon tuostakin koeajolenkeille - Uskonpa, että tätä kirjoittaessani 10.2. klo 22.45 - moni vaimo on kuullut kertomuksen Ponsse työnäytöksestä - ei ehkä Duoalista tai Ergosta - vaan uskomattoman koeajotarinan Legendaarisella Bentleyllä - itsensä Legendan, Einari Vidgrenin kanssa. 

Kuva: Esko Savinainen

Minullekin "Einari" - Bentleyn avaimia tarjosi - kieltäydyin kunniasta, en ollut mielestäni ansainnut moista elämystä. "Tuosta pelistä jos jää autokuume päälle - niin siitä ei selviä ikinä" -totesin... ja kävelin pitkän autorivin taakse ja käynnistelin oman autoni - - saman värisen. Kipenen kateellinen on oltava - enkä ole yksin. Olen kuitenkin varma, että jokainen paikalla ollut suo Einari Vidgrenille moisen ylellisyyden - hän on sen ansainnut!

Viikon kysymys: Tunnetko ketään Niskasta? - Kuka on tämä selkä kameraan päin oleva Karpaasi - Vihje: Hänen isänsä on rakentanut menestyksekkään yritysryppään - joka jalostaa mm. puuta - ei paperiksi - vaan paljon arvokkaammaksi raaka-aineeksi mm. huonekalu- ja ovi- ja ikkunateollisuuteen. Vihje 1: Pipossa olevat kolme tupsua - sana "kolme" on hieman muuteltuna heidän yrityksen nimessä.  Vihje 2."Niskasta - Mikko Niskasta" -tuostakin nimestä löytyy yhtenäisyyttä... Ponssen koneita löytyy tallista myös useita... No kerrotaan sitten: Pasi Mikkonenhan se siinä.Metsäkolmio Oy:n toimitusjohtaja. Tutustukaapa muuten yritykseen: www.metsakolmio.fi - Metsäkoneyrittäminen voi olla muutakin kuin "rattorilla" ajoa.

OKO -Rahoituksen Jaana Laiho oli pukeutunut "harmaisiin" ja lähtenyt tutustumaan ilmieläviin asiakkaisiin. Mikkosen Pasi - Pihtiputaalta - uusissa kengissään, kertoili juuri uskomattoman tarinan. Tarinan joka piti jäädä ikuisiksi ajoiksi salaisuudeksi - näin sovittiin. Siitäkin sitten joskus lisää...

Kyselin Jaanalta hieman rahoitusta - tai siis ei ihan hiemankaan - "mitä vakuuksia annat?" - uteli kasööri. "Vain sanani" - sen on riitettävä. Spontaanista naurun remakasta päättelin, että vielä on matkaa kuljettavana. Joko puhun liikaa tai sitten en vain ole uskottava - siitä otan opiksi.

"Tässä kuvassa on todellinen uutuus - Sensaatio! Todellinen uutuus kone - moto ja ajokone samassa rungossa" - kerroin täysin alaa tietämättömälle. Hän katsoi ja totesi, että: "miksei noita puita katkota suoraan tonne kuormatilaan - niin ei tarvitsisi toista tommosta olla"  - ja osoitti aokoneen kuormaajaa.

Sekunnin kuluttua oikaisin ja osoitin, että kaksi konettahan siinä on, toinen on vain takana. "nii - in - miksi niitä ei katkota suoraan tonne kuormatilaan - niin ei tarvitse toista tommosta olla". En sanonut mitään...hiljaiseksi veti.

Ponsse henkilökuntaa oli paikalla vastaamassa asiakkaiden kysymyksiin. Miehiselle alalle positiivisen tuulahduksen tuo Ponssen Tuotepäällikkö Hanna Vilkman, joka vastaili viimeisen päälle asiantuntevasti asiakkaiden esittämiin kysymyksiin. (valokuvaajan hitaudesta tai jännityksestä johtuen,  Hannasta ei keretty ottamaan kuvaa    P...keleen valokuvaaja)

Makkaratulilla on aina mahtava tunnelma - olipa esittelyssä mikä konemerkki tahansa. Samat tarinat ja keskustelun aiheet ovat esillä. Mahtava tunnelma.

Katseen vangitsija - välillä tuntui, että näyttelyn pääosa meinasi livetä metsästä "hopianuoleen" päin. Nuotiolla tiesivät moisen komeuden hinnan olevan 250.000 € - liekkö verollinen hinta -sitä en edes älynnyt tarkistaa. Nuotioilla joku tuumi: "eihän sillä suo ies ajukonetta"

Kuulin syksyllä tarinan etäästä Bentely miehestä joka tuumaili "kateelliselle": "Köyhyyttä voi yrittää peitellä, vauraus tuppaa näkymään" - Ei - ei ole Einari Vidgrenin sanoma - Se sanonta johtaa Pohjanmaan suuntaan...siitä joskus lisää.

 

Keitele Forestin - teippaukset oli monessa koneessa. Keitele Forestilla on hallinnassa puunjatkojalostus - näin olen kuullut ja lukenut. Yhteisen tulevaisuutemme merkittävimpiä asioita liittyy puun jatkojalostamiseen ja uusien ideoiden kehittämiseen. Toivon että konemerkkien, ideologioiden ja henkilöiden keskinäiset sapelinkalistelut, eivät vie pohjaa pois yhteisen Avoimen ja Rehellisen tulevaisuuden rakentamiselta.

Markkinointia opiskelevana en voi kuin ihailla miten on "harmaa takkisten" leiri kunnossa. Tästä on vain opittavaa - ja Bentelystä kadehdittavaa.

Jos metsään haluat mennä nyt... Kyllä päivä metsässä vastaa huonoa... huonoa päivää huoltoaseman paarissa.

Lopuksi - Kiitos -Lääninpää - Pasi Lääninpää - mahtavista kuvista. Ylläolevat kuvat on Pasin ottamia. Pyysin Pasia lähettämään muutaman kuvan - no niitä tuli sitten se 23 megaa - jotta kiitti - ei ollut kone kauaa tukossa - puolituntia.

Ensiviikolla Pasi junailee työnäytöstä Sampo motoille - Siellä nähdään!

Muuramessa 10.2.2006

 

Reijo Lahtonen

Puolueeton Metsäkonekauppias